Česká asociace odpadového hospodářství

Události

Termíny akcí,
aneb kdy se co děje

Stanovisko ČAOH k požáru černé skládky odpadů v Praze Štěrboholích 16.08.2013 | kategorie: Tiskové zprávy ČAOH

Stanovisko ČAOH k požáru černé skládky odpadů v Praze Štěrboholích

Pokud dojde k neúměrnému zvýšení poplatků za odpadové služby, nelegální skládky jako ta, která ve středu v odpoledních hodinách hořela v Praze-Štěrboholích, se mohou stát nemalým celospolečenským problémem.

Vyplývá to ze stanoviska České asociace odpadového hospodářství (ČAOH), která na toto riziko dlouhodobě upozorňuje. V nedávné době byly návrhy na zdražení poplatků účelově prosazovány do zákona o odpadech (více zde). Skupina odborníků, kterou svolalo MŽP, je však neschválila. Cílem zdražení má být podpora nových spaloven odpadů a s tím úzce spojeného zavedení centralizovaného řízení toků odpadů, známé pod zkratkou ISNO (více zde), a to na úkor dosavadního volného tržního prostředí. Česká asociace odpadového hospodářství navrhované zdražení, které stále hrozí, odmítá a doporučuje spíše cestu uplatnění širokého spektra různých moderních a ekonomicky smysluplných technologií (více zde).

„Volení zástupci by si bez ohledu na současnou politickou situaci měli uvědomit, že s neúměrným a neopodstatněným zvyšováním poplatků u občanů pravděpodobně neuspějí. Lidé v současné nedobré ekonomické situaci mohou hledat spíše způsoby, jak se jejich placení vyhnout, včetně zakládání dalších černých skládek,“ říká Petr Havelka, výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství. „Proto vidíme budoucnost v zachování volného trhu, který povede k nižším cenám a vývoji nových technologií pro nakládání s odpady, s cílem zajištění zejména vyšší recyklace, tak jak požaduje EU. Zvyšování poplatků pak nebude třeba,“ dodává Havelka.

ČAOH   »   Odborné články a aktuality   »   Stanovisko ČAOH k požáru černé skládky odpadů v Praze Štěrboholích

Uživatelská zóna

Elektronický souhlas s rozesíláním informací v rámci Newsletteru ČAOH

1. Udělujete tímto souhlas společnosti (správci) -Česká asociace odpadového hospodářství, se sídlem Pod Pekárnami 157/3, 19000 Praha 9, IČ: 66001536 (dále jen „Správce“), aby ve smyslu obecného nařízení o ochraně osobních údajů (dále jen „GDPR“) zpracovávala tyto osobní údaje:
  2. E-mail bude zpracováván pro účely rozesílání Newsletteru ČAOH.
  3. S výše uvedeným zpracováním udělujete svůj souhlas. Souhlas lze vzít kdykoliv zpět, a to například klidknutím na odkaz v e-mailu, zasláním emailu nebo dopisu na ČAOH.
  4. Vezměte, prosím, na vědomí, že podle GDPR:
    • Máte právo požadovat po nás dodatečné informace dle čl. 12 a 13 GDPR (podrobnosti o tom, jak Vaše osobní údaje zpracováváme) podrobnosti o zpracování Vám můžou být dodatečné zaslány na Vaše vyžádaní.
    • V případě pochybností o dodržování povinností souvisejících se zpracováním osobních údajů obrátit se na nás nebo na Úřad pro ochranu osobních údajů.

Anketa

Byli byste pro daňové zvýhodnění recyklovaných výrobků a pro preferenci recyklovaných výrobků státem ve veřejných zakázkách?

• Ano (57%)
  • Nevím (23%)
  • Ne (20%)

Česká asociace odpadového hospodářství

Představení asociace

Česká asociace odpadového hospodářství - Největší asociace v České republice, která sdružuje významné podnikatelské subjekty v oblastech využívání, odstraňování, svozu, sběru a recyklace odpadů.

Česká asociace odpadového hospodářství - idatabaze.czOdpady - idatabaze.cz

© 2012-2019 Česká asociace odpadového hospodářství, všechna práva vyhrazena, grafický design Reklamní a grafické studio ABRUPTA, redakční systém CMS Agilis